Bij familie lenen voor een hypotheek: een goed idee?

HF-blog3

Wanneer je het huis van je dromen hebt gevonden, doe je een beroep op de bank voor een hypotheek. Althans, zo gaat het in de meeste gevallen. Je kunt je woning echter ook (deels) met hulp van familie financieren.

Zo kun je een deel van de benodigde hypotheek bij een familielid lenen en voor het overige deel een hypotheek bij de bank afsluiten. Of je leent het volledige bedrag bij een familielid. Wanneer je hier samen goede afspraken over maakt, kan het interessant zijn voor zowel de toekomstige huiseigenaar als de geldverstrekker.
Het begrip ‘familie’ kan je ruim opvatten. Vaak gaat het om (groot-)ouders die bereid zijn een lening te verstrekken aan een (klein-)kind. Ook kom het voor dat ooms, tantes, broers of zussen geld uitlenen aan familieleden in het kader van een hypotheek.

Lenen en verstrekken beide interessant
Het is vanzelfsprekend van groot belang dat er goed afgesproken moet worden wat er gebeurt als de afspraken niet worden nagekomen. Het moet immers wel gezellig blijven bij het volgende kerstdiner. Maar niet alleen daarom is het vastleggen van gemaakte afspraken belangrijk. Het is ook noodzakelijk om gebruik te kunnen maken van hypotheekrenteaftrek.
Is het realiseren van een woningaankoop met hulp van familie in jouw situatie een goed idee? Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, vat ING de voor- en nadelen van een familiehypotheek onderstaand samen.

Voordelen van de familiehypotheek
” Het geldverstrekkende familielid, bijvoorbeeld een ouder, ontvangt meestal een hogere rente dan op de spaarrekening.
” Het geld blijft binnen de familie én er is een familielid mee geholpen.
” De hypotheekrente is, onder voorwaarden, voor de ontvanger aftrekbaar.
” Bij de keuze voor een familiehypotheek kan het aanvullende deel van de hypotheek in aanmerking komen voor een lagere rente bij de bank. Het komt erop neer dat de hoogte van de rente afhankelijk is van de verhouding tussen de waarde van het huis en de hoogte van de lening.

Nadelen van de familiehypotheek
” De geldverstrekkende partij beschikt niet langer vrij over het uitgeleende geld en moet dus voorlopig zonder dit bedrag kunnen. Het is dus alleen verstandig om geld te verstrekken als de geldverstrekker een goede buffer heeft.
” Bij een familiehypotheek náást een hypotheek bij de bank, heeft de familie het tweede recht van hypotheek en daardoor minder zekerheid.
” De lening moet jaarlijks worden opgegeven bij de aangifte inkomstenbelasting. Mocht dit worden vergeten, vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek. Dit is niet zo bij een hypotheek bij een bank.

Gesponsord door: ING

Schrijf een reactie