Dit is hoe je ook als starter een woning kan kopen

Er zijn tal van starters die dolgraag dat studentenhuis achter zich willen laten, maar waarbij de moed in de schoenen zakt wanneer ze denken aan een hypotheekaanvraag.
Ondanks dat het misschien erg lastig lijkt, is een hypotheek voor een eigen woning binnen handbereik. Ook voor starters op de woningmarkt. Droom jij weleens van een eigen woning? Zorg dat je goed voorbereid op huizenjacht gaat. Dit is hoe:
Het kostenplaatje
Als je een woning wilt kopen, heb je in ieder geval eigen geld nodig. Betty de Graaf, ING Hypotheekadviseur: ”Je kunt ook absoluut zonder rijke ouders een woning kopen als je voldoende spaargeld hebt. In 2018 ligt dat bedrag rond de 10.000 euro. Het exacte bedrag is afhankelijk van de waarde van de woning en of je bijvoorbeeld een aankoopmakelaar gebruikt.”
Wil je in de toekomst een huis kopen? Begin dan alvast met sparen. Ongeveer 5 procent van de woonwaarde moet je zelf meenemen, bijvoorbeeld voor de kosten koper.
Hoeveel kun je lenen?
Je inkomsten en uitgaven bepalen uiteindelijk hoeveel je kunt lenen. Voordat je je op je droomwoning stort, is het daarom handig om te weten wat je financiële mogelijkheden zijn. Hoeveel kan je lenen? Wat is het effect van je eventuele studieschuld? In welke prijsklasse kan je bieden op een woning? Hoe hoog zou jouw maximale hypotheek zijn? En past dat bij de maandelijkse lasten? Dat kun je zelf online berekenen.
Goed om te weten is dat een vast contract fijn, maar niet noodzakelijk is. Een tijdelijk contract met intentieverklaring is ook voldoende. Geen intentieverklaring? Dan wordt er gerekend met je gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar.
Tip: zorg dat je inzicht in je persoonlijke financiën hebt en verdiep je eens in budgetteren.
Prioriteiten stellen
Het kan erg handig zijn om prioriteiten te stellen. Het is geen randvoorwaarde, maar het helpt je wel in het proces. Oriënteer je alvast online en denk na over je wensen. Wat zou je wel en niet willen? Je zult altijd keuzes moeten maken of concessies moeten doen.
Een kant-en-klaar huis past misschien niet binnen je budget. Kies dan voor een woning die niet direct aan alle eisen voldoet. Je kunt bezuinigen door tweedehands spullen te kopen of een verbouwing stap voor stap aan te pakken bijvoorbeeld.
Gesponsord door: ING