Dit kun je allemaal met jouw (toekomstige) hypotheek

Dit kun je allemaal met jouw hypotheek

Wij hebben veel overwaarde op onze hypotheek. We willen graag €100.000 lenen om onze zoon te helpen met de aankoop van een huis.

U kunt overwegen om de bestaande hypotheek over te sluiten naar een zogenoemde verzilverhypotheek. Met zo’n hypotheek kunt u een deel van de overwaarde in één keer opnemen of maandelijks een bepaald bedrag ontvangen. U bent vrij hoe u dit geld besteedt. De verschuldigde rente wordt maandelijks bijgeschreven op de hypotheeklening, waardoor de schuld gedurende de looptijd van de lening oploopt. Pas als de woning is verkocht, lost u de schuld, inclusief de rentekosten, af. Wel betaalt u een hogere rente dan bij een reguliere hypotheek.

Wij hebben nogal wat geld op de bank. Is het verstandig om van ons spaargeld een gedeelte van de hypotheek af te lossen?

Aflossen is altijd een goede optie. Het verlaagt uw huidige en toekomstige hypotheeklasten. Zorg er wel altijd voor dat u voldoende spaargeld achter de hand houdt. Kijk daarbij ook naar eventuele wensen die wat verder in de toekomst liggen. Als u verwacht om over een paar jaar te verhuizen of een verbouwing te gaan doen, kunt u het geld beter beschikbaar houden op een spaarrekening.

Wat als je niet genoeg eigen geld hebt. Wat kan je dan doen?

De zogenaamde kosten koper, zoals notariskosten, taxatiekosten en advieskosten, moet je uit eigen geld betalen omdat de hypotheek nooit hoger mag zijn dan 100% van de waarde van de woning. Als je onvoldoende eigen middelen hebt, dan wordt het lastig om de woning te kopen. Een alternatief is een schenking door de ouders. Is die mogelijkheid er niet, dan zal de aankoop van de woning niet mogelijk zijn.

Ik lig in scheiding en word uitgekocht en daarnaast ga ik alimentatie krijgen. Ik wil een huis kopen. Waar moet ik rekening mee houden?

Veel banken nemen alimentatie alleen maar mee in de toetsing voor de afgesproken looptijd. Dat beperkt de leencapaciteit of leidt tot een deel van de hypotheek die binnen 12 jaar afgelost moet worden. Ook uw leeftijd kan een rol spelen. Als u binnen 10 jaar met pensioen gaat zal bij de toetsing ook daar rekening mee gehouden worden.

Bron: De Telegraaf

.