Flexibel inkomen? Kan ik een huis kopen?

Veel zzp’ers, flexwerkers of mensen met een tijdelijk contract hebben een flexibel inkomen. Als je inkomen flexibel is, heb je meer onzekerheid. Hierom zijn de meeste banken voorzichtiger met het verstrekken van een hypotheek. Toch zijn er voldoende mogelijkheden om wél een hypothecaire lening te krijgen. Daarvoor moet je wel een aantal zaken op een rijtje hebben.

Ben je een kleine ondernemer of zzp’er?
Belangrijk is hoe stabiel je inkomen is. Dat is vaak ook afhankelijk van de branche waar je in werkt. En ga je aan huis werken of niet? Wat zijn je overige vaste kosten?

Ben je een starter?
Zelfs als startende ondernemer of zzp’er zijn er mogelijkheden. Belangrijk is wel dat je minimaal één volledig kalenderjaar als ondernemer bezig bent en daarvan cijfers hebt. Andere zaken zijn de verwachte resultaatontwikkeling, het ondernemersplan, je arbeidsverleden en je financiële situatie. Als je een partner hebt, kan het inkomen daarvan ook meetellen voor de hypothecaire lening.

Een tijdelijk contract?
Ook met een tijdelijk contract zijn er mogelijkheden. Wel heb je een werkgeversverklaring nodig om te kunnen bepalen wat jouw inkomen is. Wij kijken ook hoe stabiel jouw inkomen over de afgelopen jaren was. Om te kijken of jij jouw hypothecaire lening nu, maar ook in de toekomst kan betalen.

Als het even tegenzit met de inkomsten
Zeker met een flexibel inkomen is het belangrijk dat je een social netwerk hebt die met je meedenkt. Ook als het tegenzit. Door samen te kijken hoe jouw hypotheeklasten lager kunnen.