Flexibel inkomen? Kan ik een huis kopen?

Veel zzp’ers, flexwerkers of mensen met een tijdelijk contract hebben een flexibel inkomen. Als je inkomen flexibel is, heb je meer onzekerheid. Hierom is ING, net als de meeste banken, voorzichtiger met het verstrekken van een hypotheek. Toch zijn er voldoende mogelijkheden om wél een hypotheek te krijgen. Daarvoor moet je wel een aantal zaken op een rijtje hebben.

Ben je een kleine ondernemer of zzp’er?
Dan wil ING je cijfers en balansen over de laatste 3 jaar willen zien. Belangrijk is hoe stabiel je inkomen is. Dat is vaak ook afhankelijk van de branche waar je in werkt. En ga je aan huis werken of niet?

Ben je een starter?
Zelfs als startende ondernemer of zzp’er zijn er mogelijkheden. Belangrijk is wel dat je minimaal één volledig kalenderjaar als ondernemer bezig bent en daarvan cijfers hebt. Andere zaken waar ING naar kijkt zijn de verwachte resultaatontwikkeling, het ondernemersplan, je arbeidsverleden en je financiële situatie. Als je een partner hebt, kan het inkomen daarvan ook meetellen voor de hypotheek.

Een tijdelijk contract?
Ook met een tijdelijk zijn er mogelijkheden. Wel heb je een intentieverklaring van je werkgever nodig waarin staat dat hij van plan is je een vast contract aan te bieden. En een werkgeversverklaring waaruit ING kan opmaken wat jouw inkomen is. Wij kijken ook hoe stabiel jouw inkomen over de afgelopen jaren was. Om te kijken of jij jouw hypotheek nu, maar ook in de toekomst kan betalen.

Als het even tegenzit met de inkomsten
Zeker met een flexibel inkomen is het belangrijk dat je een bank hebt die met je meedenkt. Ook als het tegenzit. Door samen te kijken hoe uw hypotheeklasten lager kunnen. Door bijvoorbeeld het tussentijds aanpassen van de hypotheekrente of met een rentepauze. Kijk op Hypotheek van de Toekomst welke 24 oplossingen ING biedt. Want een hypotheek is meer dan een lage rente.