Een huis is om in te wonen
Overbiedingen
Als je momenteel een woning te koop ziet staan voor zeg maar € 250.000,– en je vraagt de makelaar bij de bezichtiging naar wat je moet bieden om voor de woning in aanmerking te kunnen komen, dan geeft hij meestal al aan dat er al een bod is van een vastgoedhandelaar voor 10% boven de vraagprijs. Een vastgoedhandelaar biedt dit ‘ongezien’ en zonder voorwaarden vooraf zoals ‘onder voorbehoud van financiering’. Je ontkomt er dan niet aan, als je de financiële ruimte hebt, om minimaal rond de 15% boven de vraagprijs te overbieden wil je een kans maken om voor het kopen van de woning in aanmerking te komen. Daarbovenop komen nog 5% kosten koper waaronder 2% overdrachtsbelasting. De Kosten Koper zijn niet te financieren, maar moeten uit eigen portemonnaie worden betaald.
Voor degenen die werkzaam zijn in de publiek sector zoals ziekenverzorgenden, leraren, ov-medewerkers is het in Amsterdam vrijwel onmogelijk om een woning te kunnen kopen. Veel woningen worden opgekocht door vastgoedhandelaren om daarna te verkameren.
Een woning is voor vastgoedhandelaren een middel om veel geld mee te kunnen verdienen
Een vastgoedhandelaar ziet een woning vaak als een ‘asset’. Een middel om veel geld mee te kunnen verdienen. In de regel hebben ze geen binding met de woning of de buurt. Onderhoud en renovatie worden in de regel vrijwel niet of alleen het strikt noodzakelijke wordt gedaan. De nadruk ligt op het uitmelken van de woning.
Kaalslag publieke sector in Amsterdam
Er onstaat een kaalslag in Amsterdam voor degenen die werkzaam zijn in de publieke sector zoals leraren en verzorgenden. Het is een groep van groot belang is voor het welzijn van de bewoners. Momenteel komen ze vaak vanuit buiten de regio om in Amsterdam te werken. Door de hoge kosten voor reizen, de kosten voor woonruimte en de stress houden ze het vaak na een tijdje al weer voor gezien. Een mogelijkheid om zich te vestigen in de stad is er vrijwel niet. Dit geldt ook voor Amsterdamse starters. Voor hen is vrijwel geen woonruimte beschikbaar c.q. is het financieel onmogelijk om een woning te kopen. Door de vastgoedhandel en het bijna ‘gratis geld’ waarmee ze de aankoop kunnen financieren, zijn de prijzen enorm opgedreven en voor particulieren vrijwel niet meer betaalbaar.
Afschaffen overdrachtsbelasting voor particuliere woningen
Het is nu zo dat zowel particuliere woningkopers als vastgoedhandelaren 2% overdrachtsbelasting betalen. Nieuwe woningen zijn Vrij Op Naam (v.o.n.). Voor deze woningen is er geen overdrachtsbelasting. De overheid ontvangt hiervoor de 21% BTW.
Is het niet veel logischer om de 2% overdrachtsbelasting voor de particuliere woningmarkt, dus voor degenen die zelf in de woning gaan wonen, af te schaffen. Dus voortaan 0% overdrachtsbelasting voor de particuliere woningmarkt. (voor de aankoop van een woning die bestemd is voor zelfbewoning door de eigenaar).
Instellen overdrachtsbelasting van 20% voor zakelijke woningmarkt
Om de woningmarkt meer in evenwicht te brengen zou het tarief voor de zakelijke woningmarkt kunnen worden bijgesteld. De zakelijke woningmarkt betaalt voortaan bijvoorbeeld 20% overdrachtsbelasting (voor de aankoop van een woning die niet bestemd is voor zelfbewoning of voor een woning die bedoeld is als investering).
Meer kans op woning voor de publiekse sectorÂ
Bij het bieden op particuliere woningen wordt voor vastgoedhandelaren de aanschafprijs hoger. Zij zullen minder al op voorhand 10% of 20% gaan overbieden op de vraagprijs. Kennelijk is er bij hen heel veel financiële ruimte. De oververhitte huizenmarkt neemt dan af. Vraag en aanbod op de markt voor particulere woningen komt daardoor meer in evenwicht. De publieke sector kan zich weer vestigen in Amsterdam. Scholen kunnen weer beschikken over onderwijzers. Ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen weer beschikken over (zieken)verzorgenden etc. Het welzijn van de bewoners gaat er een stuk op vooruit.
‘Daadkracht overheid’
Het is aan de overheid om hier eindelijk eens in te grijpen. Er bestaan hiervoor al heel lang plannen. Vanuit de overheid is er echter geen daadkracht. Het ‘zeggen’ wordt niet omgezet in ‘doen’. Â Ze laten het liever doorgaan zoals het nu gaat. Kennelijk heeft het eigenbelang van de overheid (hoge inkomsten uit overdrachts- en onroerendgoedbelasting) prioriteit op het welzijn van veel inwoners.
s.