Jonge kopers definitief uit stad verjaagd

Het aantal hypotheekaanvragen van starters in grote steden daalt, en neemt in middelgrote plaatsen juist toe, meldt Hypotheek Data Netwerk in de cijfers over het eerste kwartaal. Het beeld van HDN is in lijn met eerdere constateringen van gebiedsontwikkelaar BPD. Die ziet op zijn jaarlijkse ’Hittekaart’ de olievlek van overspanning op de woningmarkt alleen maar groter worden.

Van de vier grote steden neemt het aantal hypotheekoffertes voor starters alleen in Utrecht nog toe, en dan nog met maar 4%. In buurgemeente Bunnik doen 146% meer jongeren dan vorig jaar een hypotheekaanvraag. Rond Eindhoven is de situatie niet veel anders: in de vijfde stad van het land blijft het aantal hypotheekstarters stabiel, terwijl in Heeze-Leende het aantal aanvragen van die doelgroep in een jaar tijd verdrievoudigd is.

Afgelopen zaterdag constateerde De Telegraaf ook al dat de woningmarktgekte van de Randstad is overgeslagen op de regio. In plaatsen als Barneveld, Bavel en het Westland zijn starterswoningen binnen twee weken verkocht, aldus lokale makelaars.

In heel Nederland hebben starters het overigens moeilijk. Gemiddeld nemen kopers €90.000 aan eigen geld mee bij het kopen van een huis. Dat zijn dus vooral doorstromers die op hun oude woning overwaarde hebben opgebouwd. De 35-plussers hebben sinds kort meer dan de helft van de hypotheekmarkt in handen.

Bron: De Telegraaf

Reactie House Funding:

Door de hoge startprijzen voor een woning is het voor starters lastig om een woning in de grote stad te vinden. In Amsterdam is er onder de 200K vrijwel geen woning te vinden.

Denk als starter ook eens aan een deelwoning volgens het Friends-principe (populaire tv-serie). Je koopt met anderen een woning een splitst deze in deelwoningen met gezamenlijke voorzieningen. Gezellig en voordelig.

HouseFunding maakt het mogelijk!

Voor meer informatie: House Funding