Ontdek of jij beter een woning kunt kopen of huren

kopen of huren

Zodra je over de drempel stapt, valt er een last van je schouders. Thuis betekent rust en geborgenheid, of dat nou in een koop of huurhuis is. Wat voor jou de juiste keus is, kun alleen jij beslissen. Houd rekening met de onderstaande verschillen.

1. Is flexibiliteit belangrijk voor jou?
Als huurder kun je de huurovereenkomst eenvoudig opzeggen. Een huis verkopen is andere koek. Kun je je woning weer verkopen voor dezelfde prijs? Houd ook rekening met de eenmalige kosten als je een huis koopt. Die kosten verdien je vaak pas na een aantal jaar terug.

2. Ben je bereid te investeren?
Heb je een droomwoning gevonden maar zou een nieuwe badkamer of keuken niet misstaan? Ben je bereid om te investeren? Bij een huurhuis mag je de woning niet altijd naar eigen smaak inrichten. Bij een koophuis heb je die vrijheid wel.
Huur je een huis, dan zijn (grote) onderhoudskosten meestal voor rekening van de verhuurder. Als huurder hoeft je buffer voor onvoorziene kosten niet zo groot te zijn. Bij een koophuis betaal jij de onderhoudskosten. Denk aan een beschadigd dak of het schilderwerk dat weer gedaan moet worden. Een financiële buffer is geen overbodige luxe.

3. Maandlasten
Wanneer je een huis koopt, heb je hogere woonlasten dan bij huur. Je bent als huiseigenaar verantwoordelijk voor onder meer onderhoud, verzekering, gemeentelijke belastingen, eventuele servicekosten en VvE-kosten.
Als huiseigenaar kun je wel kiezen voor een langere rentevaste periode, waardoor je hypotheeklasten tamelijk stabiel blijven. De huurprijzen daarentegen zullen de komende jaren waarschijnlijk stijgen.

4. Vermogen opbouwen
Alleen als woningeigenaar kun je vermogen opbouwen door maandelijks af te lossen op de hypotheek,. Daarnaast kan je woning stijgen in waarde, maar ook dalen. Dat doet er niet toe als je huurt.

Huren of kopen
Vind je de keuze tussen huren of kopen alsnog moeilijk? Soms kan het helpen om de maandelijkse kosten in kaart te brengen. Dit maakt de afweging makkelijker. Wanneer je een huis koopt, betaal je voor je hypotheek en bijkomende kosten. Weegt dit af tegen de huur van een huis? Vraag jezelf ook af of je de lasten van een koophuis kunt dragen. Nu, én in de toekomst.

Gesponsord door: ING

Schrijf een reactie